در شناخت انواع قهوه و ترکیبات آن حرفه ای شوید
به گزارش وبلاگ مایکروتاچ، چند بار در طول روز قهوه می خورید؟ آیا می دانید دانه های این نوشیدنی پُرطرفدار از کجا می آید و شامل چه ترکیباتی است؟ از آنجایی که در حال حاضر قهوه پُرمصرف ترین نوشیدنی دنیا است، برای قهوه دوستان اطلاع از ترکیبات انواع قهوه امری عادی است؛ اما اگر هر از گاهی قهوه می خورید، شاید بهتر باشد با این نوشیدنی انرژی بخش بیشتر آشنا شوید.
دانه قهوه دقیقاً چیست؟
دانه قهوه، دانه ای از میوه قهوه است که لایه بیروی آن میوه ای به رنگ قرمز یا بنفش بوده و غیرقابل خوردن است. درست مانند میوه گیلاس معمولی، میوه قهوه نیز یک نوع میوه هسته دار است که بر خلاف گیلاس معمولی تنها دانه یا هسته این میوه قابل استفاده خواهد بود. اغلب دانه های میوه قهوه دو لپه ای هستند و یک طرف آن ها صاف است. از این میان حدود 10% الی 15% دانه های میوه قهوه، تک لپه ای هستند که طعم و عطر بیشتری در مقایسه با دانه های دو لپه ای دارند.
معرفی انواع قهوه
اگر به نوشیدن قهوه علاقه دارید، حتماً تا بحال از خود پرسیده اید که چند نوع دانه قهوه در دنیا وجود دارد. بیشتر ما با دو نوع اصلی قهوه آشنا هستیم که در ایران نیز استفاده می گردد؛ اما در اصل 4 نوع دانه قهوه وجود دارد که ما قصد دارید در ادامه به آنالیز آن ها بپردازیم. این 4 نوع دانه قهوه در سراسر دنیا استفاده می شوند؛ اما هر کدام از آن ها سهم مشخصی در بازار دارند. این اندازه سهم بسته به عوامل مختلفی مشخص می گردد که یکی از مهم ترین آن ها اندازه کافئین و ذائقه مصرف نماینده است.
به طور کلی 4 نوع مختلف از دانه قهوه وجود دارد که شامل، عربیکا (َArabica)، روبوستا (Robusta)، لیبریکا (Liberica) و اکسلسا (Excelsa) است. رایج ترین و محبوب ترین انواع دانه قهوه، عربیکا و روبوستا هستند که با نسبت های مختلف در ایران مورد استفاده قرار می گیرند. در بخش بعدی بیشتر با این 4 نوع مختلف از دانه قهوه آشنا خواهید شد.
- دانه قهوه عربیکا (Arabica)
- قهوه روبوستا (Robusta)
- دانه قهوه لیبریکا (Liberica)
- دانه قهوه اکسلسا (Excelsa)
دانه قهوه عربیکا (Arabica)
از میان انواع قهوه عربیکا محبوب ترین نوع دانه های قهوه هستند که حدود 60% از قهوه دنیا را تشکیل می دهند. این دانه های خوش طعم، قرن ها پیش در ارتفاعات اتیوپی به وجود آمدند و حتی ممکن است اولین دانه های قهوه ای باشند که تا به امروز استفاده شده است. نام عربیکا احتمالاً از محبوبیت این دانه ها در قرن هفتم در عربستان (یمن کنونی) روایت می نماید.
- نقطه ضعف دانه عربیکا این است که رشد آن سخت تر از دانه های دیگر است. به همین خاطر هم دانه های عربیکا گران تر هستند.
- دانه های عربیکا باکیفیت ترین نوع دانه های قهوه در دنیا هستند و طعمی پیچیده و عمدتاً تلخ دارند.
- دانه های عربیکا بین 0.8% تا 1.4% کافئین دارند.
قهوه روبوستا (Robusta)
از انواع قهوه دومین نوع محبوب، دانه قهوه روبوستا است. منشاء قهوه روبوستا، جنوب صحرای آفریقا است و در حال حاضر نیز این نوع قهوه بیشتر در آفریقا و اندونزی کشت می گردد. البته دانه های روبوستا محبوبیت خاصی در ویتنام دارند و اغلب با دانه های دیگر مخلوط می شوند.
- دانه های روبوستا معمولاً ارزان تر از دانه های قهوه عربیکا هستند و می توانند انتخابی خوب و در عین حال ارزان باشند.
- دانه های روبوستا گرد تر و بزرگ تر از انواع دیگر دانه های قهوه هستند.
- دانه های روبوستا به این دلیل ارزان تر از عربیکا هستند که مقاومت بیشتری در مقابل شرایط محیطی و آب و هوایی داشته و در ارتفاعات کم نیز می توانند رشد نمایند.
- از طرفی دانه های روبوستا در مقابل بیماری ها و آفات مقاوم تر هستند.
- بسیاری از مردم تصور می نمایند که قهوه روبوستا تلخ تر از قهوه عربیکا است، این در حالی است از نظر متخصصان، این قهوه اندکی ترش مزه است.
- دانه های روبوستا به اندازه قابل توجهی دارای کافئین هستند. اندازه کافئین دانه های روبوستا 1.7% تا 4.0% است.
دانه قهوه لیبریکا (Liberica)
دانه قهوه لیبریکا به دلیل عطر و طعمی پُررنگ معروفیت دارد. این گونه مقاوم از قهوه معمولاً با انواع دیگر و به نسبت کمی ترکیب می گردد تا عطر و طعمی نو به قهوه دهد. شکل دانه های قهوه لیبریکا، نامنظم است و طعم آن دودی است؛ به همین خاطر نیز هواداران خاص خود را دارد. دانه های قهوه لیبریکا بیشتر در کشورهای اندونزی، مالزی و فیلیپین فراوری می گردد و 2% از کل قهوه دنیا را تشکیل می دهد.
دانه قهوه اکسلسا (Excelsa)
دانه قهوه اکسلسا در گذشته به عنوان یک قهوه مجزا در نظر گرفته می شد؛ اما در حال حاضر دانشمندان آن را جزئی از خانواده لیبریکا طبقه بندی می نمایند. دانه های اکسلسا در آسیای جنوب شرقی رشد می نمایند و شباهت زیادی به دانه های قهوه لیبریکا دارند. اگر در پی طعمی متفاوت هستید، پیشنهاد می کنیم برای یک بار هم که شده دانه های لیبریکا یا اکسلسا را امتحان کنید.
برای تماشا آگهی های انواع قهوه ساز در وبلاگ مایکروتاچ کلیک کنید
انتخاب نوع دانه قهوه برای نوشیدنی
هر کدام از انواع قهوه طعمی مختص به خود را دارند؛ اما در ایران بیشتر از دانه های قهوه عربیکا و روبوستا استفاده می گردد. در مشخصات طعم عربیکا آمده است که طعمی کاراملی، آجیلی و شکلاتی دارد، در مقابل دانه های روبوستا طعمی شبیه به بادام زمینی دارند. بنابراین با توجه به طعم، اندازه تلخی و کافئین، می توانید از درصدهای مختلف دانه های قهوه برای تهیه انواع نوشیدنی ها بهره ببرید.
محبوب ترین انواع قهوه در دنیا
همان طور که در این مقاله اشاره کردیم 4 نوع دانه قهوه در دنیا وجود دارد که از میان آن ها دانه های عربیکا و روبوستا بسیار محبوب تر هستند. به همین خاطر نیز معمولاً ترکیباتی با درصدهای مختلف از این دو قهوه در کافه ها استفاده می گردد. این دو دانه محبوب بیشتر در منطقه ها گرمسیری رشد می نمایند و به صورت دانه های سبز، برشته شده (Roasted) یا پودر به کشورهای دیگر صادر می شوند. حالا که با انواع دانه قهوه در دنیا آشنا شدید بیشتر چه نوعی از دانه قهوه یا چه ترکیباتی (چه درصدی) از کدام دانه های قهوه را می پسندید؟