استاد نبی پور در لیست مفاخر حامل میراث ناملموس ثبت شد
به گزارش وبلاگ مایکروتاچ، با ایجاد لیست ملی مفاخر حامل میراث ناملموس استاد غلامرضا نبی پور از استادکاران مشهور قنات در این لیست جای گرفت.
به نقل از معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری، فرهاد نظری، مدیرکل دفتر ثبت آثار، حفظ و احیای میراث معنوی و طبیعی با اعلام این خبر گفت:
استاد غلامرضا نبی پور با 93 سال سن، از نادر استادان قنات کار است که از دوران نوجوانی با شاگردی استادکاران قدیم، این دانش بومی را آموخته و برای حفر و پایش قنات در گناباد که از عصر هخامنشیان تا عصر حاضر در این منطقه مورد بهره برداری است، آن ها را به کار برده است.
او با اشاره به اهمیت میراث فرهنگی ناملموس و پاسداری از آن ازسوی جامعه جهانی با تصویب کنوانسیون 2003 یونسکو و الحاق جمهوری اسلامی ایران به این کنوانسیون در سال 1384 گفت که یکی از مصادیق پاسداری و موثرترین راه ها برای پاسداری پایدار از میراث ناملموس، تضمین استمرار و توسعه دانش و مهارت حاملان و مجریان آن ها و انتقال و آموزش آن به جوان ترها و نسل های بعدی است.
وی اضافه نمود که به همین منظور نخستین اقدام مهم در راستای پاسداری از میراث ناملموس و حاملان آن، تضمین شناسایی این عناصر و افراد و گروه ها از طریق ایجاد و به روز رسانی لیست های ملی است. ازاین رو با توجه به مهارت های استاد نبی پور در دانش سنتی و پایش قنات، نام وی را در این لیست به ثبت رساندیم.
نظری با اشاره به ماده 2 کنوانسیون 2003 مبنی بر اینکه میراث فرهنگی ناملموس به جوامع، گروه ها و افراد حس هویت و استمرار می بخشد و ضامن توسعه پایدار است اعلام کرد:
بسیاری از بیان ها و ادبیات شفاهی، هنرهای اجرایی، آیین ها و مراسم اجتماعی و آئینی، دانش و مهارت های سنتی، صناعت و کسب و کار سنتی به دلیل تعداد در حال کاهش حاملان و مجریان این مهارت ها، بی علاقگی رو به افزایش جوانان و نیز کمبود بودجه در خطر نابودی هستند.
او با تاکید بر اینکه به همین منظور باید حاملان و مجریان کم نظیر میراث ناملموس پس از شناسایی، به رسمیت شناخته و تکریم شوند، گفت که در این زمینه هم زمان باید کلیه اقدامات لازم در مورد پاسداری از دانش و مهارت های این حاملان شامل انتقال و آموزش به نسل های بعدی، مستندنگاری، توسعه و ترویج انجام گیرد.
استاد غلامرضا نبی پور متولد 10 مرداد ماه 1302 از شهرستان گناباد در خراسان رضوی و از استادان قناتی بنام کشور در فنون بومی و سنتی و دانش پایش قنات است. او سراسر عمر 93 ساله خود را برای یادگیری مهارتهای حفر قنات از اساتید و بعدها برای به کار بردن این دانش ها برای حفر قنات صرف نموده و در حال حاضر نیز با توجه به روحیه روستایی از سلامت جسمانی خوبی برخوردار است.
انتقال این دانش بومی به نسل های آینده از مهم ترین دغدغههای استاد نبی پور است. او خود را مسئول می داند و به طور دائم دانسته ها و تجربیات خود را در اختیار جوانترها که دوست دارند قناتی شوند یا در این حرفه مشغول به کار هستند، قرار می دهد.
پرونده دانش بومی حفر قنات در گناباد بر پایه مصاحبه با استاد نبی پور و آقای صدیقی از سوی دفتر ثبت آثار ملی خراسان رضوی تهیه و پس از ارائه در شورای سیاست گزاری ثبت، به شماره 80 در تاریخ 15/11/93 در لیست میراث ناملموس به ثبت رسیده است.
منبع: کجارو / خبرگزاری ایسنا